Grijze haren: kleuren of verzorgen?

Grijze haren. Het moment dat ze voor het eerst naar je teruglachen in de spiegel komt vanzelf. Heb jij ze inmiddels ook ontdekt? Geen paniek! Je kunt niet je grijze haren voorkomen, maar wel het beste eruit halen. Als ervaringsdeskundige vertel ik je hoe.

Waarom word ik grijs?

Het grijs worden van je lokken is een proces dat geleidelijk verloopt. De eerste grijze haartjes zie je waarschijnlijk niet eens. Met de leeftijd neemt het pigment in je haar af door de afbraak van natuurlijke melanine die aanwezig is in de haarfollikels. Zo wordt je haar steeds lichter, en kleurt het langzaamaan grijs (dan is er nog wat melanine aanwezig) of wit (totaal pigmentverlies).

Naast leeftijd kunnen er ook andere factoren meespelen in het grijs worden van je haar. Bijvoorbeeld bepaalde tekorten in voeding. Kleurverlies van je haar is in verband gebracht met een tekort aan mineralen als zink, koper, ijzer en vitamine B12, D3 en eiwit. Zorg er dus voor dat je dat voldoende binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen vind je vooral in dierlijke producten, maar supplementen kunnen ook helpen. Eventuele onderliggende gezondheidsproblemen zoals een schildklieraandoening, vroegtijdige menopauze en de gevolgen van roken kunnen ook oorzaken van grijs haar zijn, of eraan bijdragen.

Grijs haar kleuren

Grijs haar kleuren, dat betekent twee verschillende dingen. Wil je je haar kleuren zodat je het grijs niet meer ziet, of wil je je grijs haar kleuren?

Ik heb ervaring met allebei. Al op mijn vijftiende begon ik met de kappersopleiding, dus je begrijpt wel dat ik in de loop der jaren alle kleuren van de regenboog heb gehad in mijn haar! Van bruin, blond en koper tot grijs haar. Ja, je leest het goed: ik kleurde mijn eigen haar in een grijze tint, terwijl ik nog niet grijs was. Nu is grijs haar, zelfs in combinatie met pasteltinten, hartstikke hip. Maar toen ik mijn eigen haar grijs verfde, was dat nog een bijzonderheid in het straatbeeld. Als kapster loop je altijd voorop met haarkleuring: de nieuwste haartrend volgen is tenslotte mijn vak, en ik ben het visitekaartje van de salon.

Inmiddels veel haarkleuren verder kwamen ze rond mijn vierenveertigste levensjaar dan toch echt vanzelf: de ware grijze haren. Ik moest een andere weg gaan bewandelen met mijn haarkleur. Om de drie weken uitgroei bijwerken wordt immers teveel, en is niet goed voor je haar. Daarom koos ik bewust voor lichte highlights.

Lichte highlights zorgen ervoor dat er geen duidelijk zichtbare overgang is van je uitgroei naar je eigen natuurlijke haarkleur. Zo zorgen die grijze haren die door je haardos tevoorschijn piepen juist voor een natuurlijk effect. En bovendien is het voor de meeste mensen een betere match met de huidskleur in je gezicht - voor mij in ieder geval wel. Naarmate we ouder worden worden we over het algemeen namelijk wat bleker in ons gezicht. Zo laat je je grijze haar voor je werken!

Wil je toch liever je grijze haren een andere kleur geven? Ga dan niet zelf met een pakje haarverf van de drogist in de weer. De kleurbehandeling voor grijs haar moet je echt door een ervaren kleurspecialist uit laten voeren. Voor de bestwil van je haar moet het kleuren van grijs haar stapje voor stapje gebeuren- hier zit veel kleur theorie achter (die ik graag toelicht in de salon). En soms zijn er meerdere behandelingen nodig. Om je haar zo min mogelijk te beschadigen, is het dus belangrijk dat je het haar laat kleuren door een specialist. Meer over haarkleuren bij Haarbalans vind je hier Voorbehandeling

Voel jij je sexy met je grijze haren?

We hebben het nu over het kleuren van grijs haar gehad. Maar je haren natuurlijker grijzer laten worden, daar is ook niets mis mee natuurlijk! Neem nou George Clooney, die wordt juist als sexy beschouwd om zijn grijze haren. Waarom is dit eigenlijk niet het geval bij vrouwen? Zou het zijn omdat grijze haren bij vrouwen in de ogen van de maatschappij staat voor ouderdom? Oma's zijn grijs, daar wil je zo lang mogelijk niet mee geassocieerd worden als het gaat om je uiterlijk. Toch?

Ik zie dat anders. Niet de grijze kleur van je haar doet je ouder lijken, maar juist de uitgroei van je kleurtje in je haar. Jouw grijze kleur past juist bij je, die is van jou. Net zoals je natuurlijke kleur, voordat je grijs werd. In plaats van onze grijze haren te verbergen, kunnen we het grijs worden ook omarmen. Dit ben jij, mét grijs haar! Je bent van ver gekomen, en daar mag je trots op zijn. Is je grijze haar geen kleine prijs om te betalen voor al jouw wijsheid?

Zelf heb ik geen problemen met mijn grijze haren. Het hoort er gewoon bij, en waarom zou ik minder sexy zijn? Mijn grijze haren zijn onderdeel van mijn uitstraling, het totaalplaatje. Echte, natuurlijke schoonheid zit van binnen en met de juiste make-up, kapsel en kleding voel ik me nog steeds sexy.

Grijs haar verzorgen

Ben je er al uit? Wil je je grijze haar kleuren, of met trots dragen? Als je voor het laatste kiest, heeft je grijze haar wel verzorging nodig om op zijn allermooist te zijn. Zo haal je het beste uit jouw grijze lokken.

Gelukkig zijn er steeds meer producten die speciaal ontworpen zijn om grijs haar mooi te houden. Denk bijvoorbeeld aan PUUR JO Zuiver Zilver shampoo Grijs haar kan een gelige gloed krijgen. zorgt ervoor dat de gele warme tinten in je haar geneutraliseerd worden. Het eindresultaat is een prachtige koele, zilver-blonde haarkleur.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.